A prosztata leggyakoribb megbetegedései

 

 

 

+36-20-930-9306

+36-30-701-0801

 

 

Minden férfi retteg az urológustól. Nem mintha mi nők nem félnénk a nőgyógyásztól. A nők sokkal jobban odafigyelnek az egészségükre, mint a férfiak. A férfiak már csak akkor mennek urológushoz, amikor talán már késő...

 

A férfiak 60%-a nem ússza meg valamilyen prosztata megbetegedés nélkül. Tehát akár van problémád, akár nincs, évente egyszer menj el egy szűrésre. A herék ugyanilyen fontosak.

 

Anatómia

 

A prosztata páratlan szerv, mely szorosan a húgyhólyag és a végbél között helyezkedik el. A prosztata a férfiak élete során számos változáson megy keresztül. Születéskor kb. borsónyi nagyságú. A gyermekkorban igen lassan növekszik, majd a serdülés időszakában hirtelen növekedésnek indul és a 20. év táján eléri a normál felnőttre jellemző méretet és formát - leginkább egy gesztenyére hasonlít.

40-50 éves korig általában változatlan formájú, majd a legtöbb férfinál ismét növekedésnek indul. Alsó része a gáti izomzaton nyugszik, míg hátsó felszíne érintkezik a végbéllel. Ezért végbél felől vizsgálható a legegyszerűbben. A húgyhólyaghoz tapadó részén középen a húgycső fúrja át és halad át állományán. A prosztata középtáján torkollik a húgycsőbe az ondóhólyagból jövő két ondóvezeték.

A fiúgyermek prosztatája születéskor néhány gramm nagyságú, ami a kamaszkorban beinduló androgéntermelés miatt 20 éves korra eléri a 20 grammot. kb. további 25 évig ezt a nagyságát tartja, de az ötvenes évek során a legtöbb férfinél növekedésnek indul.

 

A prosztata működése

 

A prosztata sima izomkötegekből, kötőszövetből és mirigyállományból áll. Tulajdonképpen belső nemi mirigy, melynek kettős funkciója van. Magömléskor váladéka az ondóhoz keveredik és annak kb. 20-30%-át alkotja, a spermiumok szállításában és életben tartásában játszik szerepet. A prosztata a férfi G-pontjaami megfelelő masszírozással orgazmushoz vezet.

Második funkciója, mint lobgát, az alsó húgyúti szervek fertőzéseinek leküzdésében játszik szerepet, hasonlóan, mint a felső légúti megbetegedések csökkentésében a garatmandula.

 

 

A herék önvizsgálatát havonta végezd el az alábbi módon

 

 

Vedd két ujjad közé először az egyik herédet, nagyon finoman feszítsd meg és a másik kezed ujjaival tapogasd végig. Utána ismételd meg ugyanezt a másik heréddel is. Ha a kitapintott felület sima, akkor minden rendben van.

Ha viszont horpadásokat van lyukat érzel az ujj begyeddel, tanácsos azonnal felkeresni egy urológus orvost.

 

 

A prosztata leggyakoribb betegségei

 

 

A prosztata megnagyobbodása

 

 

A férfiak többségének időskorban sajnos sok problémát okoz ez a szerv. Kóros megnagyobbodása - a prosztata-adenoma vagy prosztata-hiperplasia - gyógyszeres kezelés vagy műtét útján mérsékelhető.

 

 

Jóindulatú prosztata túltengés

 

Mivel a prosztata gyűrűszerűen veszi körül a húgycsövet, a mirigy növekedése miatt az egyre jobban összenyomódik. Így azután a hólyag nem képes zavartalanul kiürülni: a hólyag megtelik a vizelettel, vizelési inger is van, de az elfolyás lassú és akadályozott. Ez az állapot ajóindulatú prosztata túltengés ( benignus prosztatahyperplasia, BPH ). A kellemetlen panaszokat okozó betegség a 60 évesnél idősebb férfiak több mint felén kialakul.

A betegséggel és az általa okozott panaszokkal azonban nem kell szükségszerűen együtt élni. A problémára van megoldás. A folyamat megállítható, sőt visszafordítható gyógyszeres kezeléssel is. Tanács: nagyon ajánlott, a férfiak számára megtanulni az ülve pisilést. Ezáltal nincs megterhelve a prosztata, nem feszül és a vizelet is sokkal könnyebben és teljes mértékben ki tud ürülni. Azon kívül a WC. használata is ilyen formában higiénikusabb. Nem fröcsköl szét és ez főleg az idősebb uraknál tapasztalható, hogy nem tudják irányítani a vizeletüket.

Oki terápiával ( a prosztata méretének csökkentésével ) pár hónap alatt tünetmentesség érhető el, folyamatos gyógyszeres kezelés mellett pedig a javulás állandósítható.

 

 

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás

 

 

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás - latinul prosztata-hypertrophia - a férfiak negyvenes, éveinek közepén kezdődő megbetegedése, mely a hatvanas életévekre már a férfiak mintegy nyolcvan százalékánál kimutatható. Panaszokat nem mindig okoz; kialakulásáért nagy valószínűséggel a hormon egyensúly felborulása okolható.

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodási (BPH) nem rosszindulatú betegség, hanem a prosztata mirigyállományának szövetszaporulata, mely az 50 feletti férfiak kb. felénél alakul ki. A betegség szorosan összefügg a szervezet időskori hormonális változásaival, így az életkor előrehaladtával a gyakorisága egyre nő. Annak ellenére, hogy meglehetősen sok férfit érint, mégis csupán a megnagyobbodások 30-40 százaléka jár panasszal.

A BPH-ra jellemző tünetek között döntő jelentőségű a prosztata növekedési iránya. A megnagyobbodott szöveteknek részleges, hólyag felé történő növekedése nem szükségszerűen vezet vizeletpangáshoz a hólyagban, így az elváltozás nem okoz gondot. Ugyanígy a hólyagon belüli növekedés is majdnem mindig észrevétlen marad a beteg számára.

Ám a hólyag felé megnagyobbodott szövet - bármily kicsi is az elváltozás - már panaszokat okoz. A megnövekedett prosztata a rajta áthaladó húgycsövet szűkíti, illetve össze is nyomhatja.

A prosztata-megnagyobbodás kezdetben nem okoz problémát. Később viszont már a hólyag nem képes elég erővel átpréselni a beszűkült húgycsövön a vizeletet, így a vizeletsugár elvékonyodik, gyengül. A hólyagból csak hosszú várakozás után, kis mennyiségű vizelet tud ürülni és mindig van maradék a hólyagban. Ez a visszamaradt, pangó vizelet a baktériumok kitűnő táptalaja, ami gyulladást eredményezhet. A prosztata-megnagyobbodási, illetve a gyulladás kortól függetlenül jelentkezik ! Tanács:

A prosztata-megnagyobbodás tüneteinek megjelenése megelőzhető, illetve enyhíthető a megfelelő gyógyhatású készítmények alkalmazásával.

A prosztata problémák terápiájában, a tünetek enyhítésében a növényi gyógyszerek alkalmazása mellett szól természetes voltuk és jó tűrhetőségük. Terápiás hatékonyságuk magas és mellékhatásuk nincs.

Statisztikák szerint a prosztata jóindulatú megnagyobbodása ( BPH ) előbb-utóbb a férfiak többségét utoléri, s életük során mintegy 50%-uk orvosi kezelésre is szorul. A prosztata a férfiaknál a hólyag alatti húgycsőszakaszt körülvevő diónyi mirigy, mely felnőttkorban a -heréket kiegészítő - váladéktermelő funkciót tölt be.

 

A prosztata gyulladás

 

 

A prosztatitisz vagy *** prosztata gyulladás *** a 35-50 év közötti férfiak leggyakoribb urológiai megbetegedése. 60 éves kor felett elsősorban a prosztata-megnagyobbodás megjelenésének köszönhetően figyelhető meg további emelkedés. Gyakorisága ellenére még mindig keveset tudunk a betegségről, kialakulásában több tényező játszik közre ( baktériumok, citokinek, autoimmun és pszichés tényezők stb.) Tünetei rendkívül változatosak lehetnek, sokan talán észre sem veszik: gáttáji érzékenység, alhasi-lágyéki fájdalom, here, mellékhere fájdalom. Akut megbetegedés esetén láz, erős levertség is lehetséges. Kezelésére különböző gyógyszerek állnak rendelkezésre, urológus szakorvos felkeresése feltétlenül ajánlott. A prosztata gyulladást egy egyszerű vírusos hasmenés és felfázás is okozhatja.

A prosztata gyulladása miatt is évente több ezer ember fordul urológushoz. A prosztata jóindulatú megnagyobbodása ( BPH ) a férfiak egyik leggyakoribb betegsége, csak emiatt évente 6000 műtétet hajtanak végre Magyarországon.

 

 

Amit a prosztata betegségekről 50 év felett tudni kell

 

 

50 felett egyre több férfitől hallhatjuk ezt a panaszt: "Prosztatám van!"

Persze nem csak az 50 év feletti férfiaknak van prosztatájuk, hiszen a prosztata a húgyhólyag és a végbél között elhelyezkedő mirigyes szerv, mely körülöleli a húgycsövet, azt a vezetéket, amelyen keresztül a vizelet a húgyhólyagból a hímvesszőn keresztül kiürül.

Vizelési panaszok első jelentkezésekor feltétlenül szükséges urológiai kivizsgálás a rosszindulatú daganat kizárására. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás ugyan sohasem rákosodik el, de a tünetek hasonlók lehetnek. Kezelésre szorul.

 

 

 

Milyen jellegű problémát, esetleg betegséget jelezhet, ha túl gyakran kell WC-re járnod?

 

Panaszok Lehetséges okok Teendők
Rendkívüli vizelés, köhögés erőlködés, tüsszentés hatására A hólyag záróizmainak gyengesége Fordulj orvoshoz: hólyaggyengeség
Állandó vizelési inger, habár csak nagyon kevés vizelet távozik; a beteg égő vagy szúró fájdalmat érez, esetleg véres a vizelet Hólyaghurut, hólyaggyulladás, prosztatagyulladás Fordulj orvoshoz: hólyaggyengeség
Hátfájás, láz, vesetájéki fájdalmak vizeléskor Vesemedence-gyulladás Fordulj orvoshoz
Gyakori vizelés és erős szomjúság, esetleg fogyás Cukorbetegség

Feltétlenül fordulj orvoshoz

 

 

 

Ha gyengül a " sugár "

 
     
A férfiak tabutémái közé tartozik a prosztata, még inkább annak vizsgálata, ellenőrzése. Ám a férfiasságát az ilyen jellegű "titkolózással" az erősebbik nem nem tudja megvédeni, sőt... Épp a komolyabb, és nehezebben is gyógyítható problémák elkerülése miatt fontos, hogy a férfiak beszéljenek - ha másnak nem is, az orvosnak, de neki mielőbb - a tünetekről, illetve hogy negyven éves kor felett rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálaton.
   

 

A szűrés sok későbbi betegséget képes megelőzni. Felismerhetővé teszi a prosztata-megnagyobbodást már a kezdeti stádiumban, illetve segítségével lehetőség adódik az ennél sokkal veszélyesebb prosztatarák korai stádiumának kiszűrésére is.

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás ( benignus prosztata-hiperplázia, BPH ) kellemetlen panaszokat okozó betegség, mely a 60 évesnél idősebb férfiak több mint felénél kialakul.

A betegséggel és az általa okozott panaszokkal azonban nem kell szükségszerűen együtt élni. A folyamat megállítható, sőt akár vissza is fordítható...

Felmérések szerint a BPH-ban szenvedő férfiak csak nagyon kis része fordul orvoshoz, mert

*  szégyenérzete van a húgyúti panaszok miatt
*   úgy gondolja, hogy a tünetek az öregedés velejárói
*   retteg a műtéttől, melyet az esetek többségében a húgycsövön keresztül felvezetett műszerrel végeznek

Szerencsére a prosztata-megnagyobbodása számos különféle úton kezelhető, és a műtét különböző gyógyszeres kezeléssel elkerülhető lehet.

Gyógynövények vizelési problémákra

 

 

A gyakori vizelési inger több problémát is jelezhet, és más-más okból fordulhat elő nőknél és férfiaknál, sőt különböző korosztályok tünetei is eltérő okokra vezethetők vissza.

A férfiakat érintő két gyakori betegség, a prosztatagyulladás és a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás gyógynövényekkel, ill. fitoterápiás készítményekkel történő kezelése – egyértelmű hatékonyságuknak, ártalmatlanságuknak (a mellékhatások ritka előfordulásának) és a viszonylagos olcsóságuknak köszönhetően – egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A prosztata gyulladásának kiegészítő kezelésében a gyógynövényeknek azért lehet fontos szerepük, mert a rendszeres folyadékfogyasztásnak köszönhetően, a vizelet pH-értékének állandó változása, illetve hígulása következtében nemcsak a kórokozók (főként baktériumok) életfeltételei romlanak meg, hanem a csíraszámok csökkenése is bekövetkezik.

 

 

Gyógyító tökmagolaj

 

A húgyutak fertőtlenítésére és átmosására, illetve a prosztata gyulladásának megelőzésére és kiegészítő kezelésére több gyógynövény alkalmas.

A prosztata-megnagyobbodási a kiemelkedő hatékonyságú természetes eredetű készítményekkel – melyek közül Magyarországon a legtöbbet vizsgált és alkalmazott szer a tökmagolaj – időben megelőzhető.

Az újonnan kifejlesztett, kétszeres tökmagolaj-tartalmú növényi készítménnyel pedig a már kialakult tünetek az eddiginél is hatékonyabban és kényelmesebben megszüntethetők, illetve csökkenthetők.

A növényi szereknek – elsősorban antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatásuknak köszönhetően – kiemelkedő jelentőségük van a különféle (elsősorban krónikus) húgyúti megbetegedések megelőzésében, illetve kezelésében.

A fitoterápiás készítmények alkalmazását több országban jó alternatív kezelési lehetőségnek tekintik a korai, komplikációkat még nem okozó prosztatabántalmak kezelésében.

 

 

Panaszok Lehetséges okok Teendők
Fájdalmak vizeléskor, folyás a hímvesszőből Húgyvezeték- gyulladása, nemi betegség Feltétlenül forduljon orvoshoz
Gyakori vizelési inger egyre csekélyebb vizeletmennyiség-gel, vékony vizeletsugár és utócsöpögés Prosztata-megnagyobbodás Gyógynövényes, illetve fitoterápiás kezelés, orvosi kivizsgálás

A benignus prosztata-hiperplázia tünetei

 

* A vizelés megindítása sokszor csak az alhasra kifejtett nyomással sikerül
* Csökken a vizelet áramlási sebessége
* A vizeletsugár időnként megszakad, elakad, majd újraindul
* A vizelés végén alig csordogál a vizelet
* Nem sikerül teljesen kiüríteni a hólyagot, mindig van utócsepegés
* Rövid idő után ( kb. 2 óra) ismét vizelési inger jelentkezik

* A vizelet nehezen indul meg

 

 

A BPH betegségben szenvedő idős férfi többféle életmód-változtatásra kényszerül

 

* nem tud eleget aludni, így fáradt, meggyötört, ingerült lesz
k* evesebb folyadékot fogyaszt utazás előtt, mert fél a gyakori vizelési ingertől
* kevesebb folyadékot fogyaszt lefekvés előtt, hogy ne kelljen éjszaka felkelnie
* a kevesebb folyadék fogyasztása viszont nem mossa át kellően a veséjét és a húgyutait
* nem tud 2 óránál többet vezetni vizelés nélkül
* kerüli azokat a helyeket, ahol nincs illemhely

 

Azonban a panaszok mérséklésére ma már számos lehetőség kínálkozik. Gyógyteák, természetes alapú készítmények, gyógyszerek állnak a szakember rendelkezésére, hogy a hozzá forduló páciens a számára legmegfelelőbb készítményt kapja meg.

 

Gyógyír a prosztatának
 

Amerikai kutatók 100 prosztatarákban szenvedő férfit és 200 egészségest vizsgáltak meg. A kísérletek előtt és után mindkét célcsoport vérében E-vitamin-szintet is mértek. Azt tapasztalták, hogy azok a férfiak, akiknek vérében az E-vitamin szintje magasabb volt, védettebbé váltak a rosszindulatú folyamatokkal szemben. E-vitamin vény nélkül vehetsz a gyógyszertárban 3x1 a napi ajánlott fogyasztása.

 

 

Az E-vitamin gyakori fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák kialakulásának kockázata.

 

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Központ munkatársai kétféle - az alfa-tokoferol és a gamma-tokoferol. - összetételű E-vitamint tanulmányoztak.

Megállapították, hogy a kedvezőbb hatású alfa-tokoferol-alapú E-vitamin jelenléte a férfi szervezetében akár 53%-al is csökkentheti a prosztatarák kialakulásának veszélyét.

 

A prosztata egyéb megbetegedései - pl. a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás - esetén, elsősorban a betegség első stádiumában alkalmazva, egyes gyógynövények hatására sok esetben csökkennek vagy akár meg is szűnnek a panaszok: a betegek ritkábban éreznek vizelési ingert, valamint vizelet-visszatartó képességük is javul.

Ilyen pozitív hatása lehet a tökmagnak, a ginzenggyökérnek, a napraforgómagnak, a gyermekláncfű-gyökérnek, a csalángyökérnek, illetve a füzikének.

A prosztata másik igen gyakori megbetegedése a hidegrázással, magas lázzal, rossz közérzettel, elesettséggel, fájdalommal, gyakori vizelési ingerrel vagy teljes vizelési képtelenséggel járó prosztatagyulladás, melynél egyes esetekben nem mutatható ki bakteriális fertőzés.

Az ilyen nem bakteriális eredetű prosztatagyulladás egyik klinikailag bizonyított gyógyhatású ellenszere a rozspollenkivonat.

 

 

Hívj számkijelzéssel

+36-20-930-9306

 

dr.Bahrehmad Carmelitta

pszichológus, szexológus, szexuálpszichológus, szex terapeuta, mentálhigiénikus, életmód-életvezetési tanácsadó, online szex tanfolyam oktató

 

ugrás a lap tetejére

 

 

 
Meta tag : A férfiak leggyakoribb prosztat megbetegedéseit ismertetem.

Kulcs szavak : szexuálpszichológia, pszichológia, szex terápia, szexológia, életmód-életvezetési tanácsadás, mentálhigiénia, dr. Bahrehmad Carmelitta,

+ 36-20-930-9306, www.szexakademia-online.hu, urológus, prosztata, betegségek, vizelési gondok, anatómia, prosztata működése , herék önvizsgálata, prosztata megnagyobbodás, prosztata gyulladás, prosztata túltengés, prosztatarák, panaszok, okok, teeendők, hiperplázia, időskori prosztata, gyógyszerek, gyógynövények, tökmagolaj, E-vitamin, benignus, életmód változtatás, Hungary, Budapest, XVI. kerület,