black cat

 
 
 
a prosztatarák
 
 
 

Prosztatarák statisztikák

 

Egész Európában növekszik a prosztatarákos megbetegedések száma. A rosszindulatú daganat korai felismerése és kezelése viszont nagyságrendekkel megnöveli a férfiak túlélési esélyeit.

A prosztatarákos daganata dobogós helyen áll a férfiak mortalitását / elhalálozását /okozó rosszindulatú betegségek sorában. Minden tízedik rákos férfinak prosztatarákja van.

Magyarországon évente kb. ezer feletti - a prosztatarákra irányuló és a gyógyulást általában nagy százalékban biztosító - műtétnek kellene lennie. Ehelyett évente csupán pár száz ilyen operációra kerül sor. A betegek ugyanis olyan előrehaladott stádiumban kerülnek súlyos panaszokkal orvoshoz, amikor már kialakultak az ún. áttétek, /hererák/ és sebészeti beavatkozásra már nem, csupán a panaszok enyhítését elősegítő hormonális kezelésre van lehetőség. Mindazon túl, hogy ez az eljárás a férfiaknál szemmel látható nőies elváltozásokat idéz elő, az Egészségbiztosítási Pénztárnak személyenként havonta százezer forintba kerül a beteg élethosszig tartó kezelése.

A prosztata ( dülmirigy ) rosszindulatú daganata a második leggyakoribb oka a férfiak rákos halálozásnak. Az előfordulása az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett. Hazánkban évente körülbelül 1500 férfi hal meg a megbetegedésben.

A KSH adatai szerint 1990-ben a prosztatarák okozta halálozások a tüdő-, a vastagbél-, végbél- és a gyomorrák után a negyedik helyen álltak, 2003-ban viszont már a harmadik helyre kerültek, a férfiaknál pedig ez a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Előfordulása az életkorral növekszik és jellemző rá a családi halmozódás is. A betegség az idős férfiak betegsége, 80-85 éves kor között jelentkezik leggyakrabban. Ezen kívül örökletes tényezői is vannak.

Az időben felismert prosztatarákkal kapcsolatos műtéti eljárás esetében ez pár havi gyógyszer költségre redukálódik. A magyar férfiak esetében a dülmirigyrákot 70-80 %-ban akkor mutatják ki, amikor már az áttétek is megjelentek. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában ez az arány nagyságrendekkel kisebb: ott csupán 20%-ra tehető az ilyen esetek száma. ( 1992-től az USA-ban kampányt indítottak annak érdekében, hogy az ötven év feletti férfiak vizsgáltassák meg magukat, nézessék meg, nincs-e rosszindulatú elváltozás a prosztatájukban.

Az eredmények látványosan igazolták a felvilágosító munka eredményét. Férfiak ezrei győzték le a szervezetükben időben felismert daganatot. Ezért hazánkban is minden rendelkezésre álló eszközzel növelni kell a szervezett lakossági szűréseken való megjelenés arányát, el kell érni, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztályok minél nagyobb arányban vegyenek, vehessenek részt a szűréseken. Az ötven év fölötti magyar férfiak szűrésének minél szélesebb körű megvalósítása ezrek életét menthetné meg!

 

Évente menj rákszűrésre!

 

A Prosztata Specifikus Antigén ( PSA ) diagnosztikai módszer ( vérvizsgálat ) alkalmazásával, rektális vizsgálattal és esetenkénti biopsziával már korai stádiumban is megállapítható a rákos elváltozás. A PSA olyan anyag, amit a normális és a rákos prosztatasejtek is termelnek. Az emelkedett PSA-szint korai jele lehet a prosztataráknak, de okozhatják húgyúti fertőzések, illetve a prosztata egyéb elváltozásai. Normális PSA-szint esetében is lehetséges a rákos sejtek jelenléte. Ezért végeznek komplex vizsgálatokat és ha a prosztatarák alapos gyanúja merül fel, a dülmirigyből vett szövet analízise vezet biztos eredményre.

A betegségről szerzett legújabb tudományos ismeretek birtokában az urológusok kijelentik, hogy ha a prosztatában rákos sejtek jelenléte mutatható ki, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a betegnek "kés alá kell feküdnie". Bizonyos esetekben, stádiumokban, típusoknál és panaszmentesség esetén elegendő ugyanis, ha az orvos és a beteg tud a problémáról. A továbbiakban pedig rendszeres ellenőrzések során állapítják meg, mikor van beavatkozásra szükség.

 

A prosztata műtétekkel kapcsolatban a férfiak számára valóban sokkoló tévhiteket is el kell oszlatniuk az orvosoknak, mert a dülmirigyen végzett operáció nem befolyásolja szükségszerűen a potenciát! A férfiaknak vagy volt már prosztata problémájuk, vagy lesz.

 

A rákszűréssel nagy valószínűséggel elkerülhető a férfiakat leggyakrabban sújtó halálos kór. Korai felismerés esetén 90 százalékos a tízéves túlélési arány szemben az előrehaladott esetekkel, ahol az ötéves túlélési esély nem éri el a 30 százalékot. Ezért az ötvenéves életkor felett akkor is végeztessenek a férfiak szűrést, akkor is menjenek el urológiai vizsgálatra, ha egyébként nincsenek panaszaik.

 

Anatómia

 

A prosztata páratlan szerv, mely szorosan a húgyhólyag és a végbél között helyezkedik el. A prosztata a férfiak élete során számos változáson megy keresztül. Születéskor kb. borsónyi nagyságú. A gyermekkorban igen lassan növekszik, majd a serdülés időszakában hirtelen növekedésnek indul és a 20. év táján eléri a normál felnőttre jellemző méretet és formát - leginkább egy gesztenyére hasonlít.

40-50 éves korig általában változatlan formájú, majd a legtöbb férfinál ismét növekedésnek indul. Alsó része a gáti izomzaton nyugszik, míg hátsó felszíne érintkezik a végbéllel. Ezért végbél felől vizsgálható a legegyszerűbben. A húgyhólyaghoz tapadó részén középen a húgycső fúrja át és halad át állományán. A prosztata középtáján torkollik a húgycsőbe az ondóhólyagból jövő két ondóvezeték.

A fiúgyermek prosztatája születéskor néhány gramm nagyságú, ami a kamaszkorban beinduló androgéntermelés miatt 20 éves korra eléri a 20 grammot. kb. további 25 évig ezt a nagyságát tartja, de az ötvenes évek során a legtöbb férfinél növekedésnek indul.

 

A prosztata működése

 

A prosztata sima izomkötegekből, kötőszövetből és mirigyállományból áll. Tulajdonképpen belső nemi mirigy, melynek kettős funkciója van. Magömléskor váladéka az ondóhoz keveredik és annak kb. 20-30%-át alkotja, a spermiumok szállításában és életben tartásában játszik szerepet. A prosztata a férfi G-pontjaami megfelelő masszírozással orgazmushoz vezet.

Második funkciója, mint lobgát, az alsó húgyúti szervek fertőzéseinek leküzdésében játszik szerepet, hasonlóan, mint a felső légúti megbetegedések csökkentésében a garatmandula.

 

A prosztatarák sajnos egyébb áttétekkel is jelentkezhet az évek múlásával. Ilyen pl. a herék rákja. Éppen azért, Tanács: minden hónapban saját magad vizsgáld át a heréidet.

 
A prosztatarák
 
 

A prosztata ( dülmirigy ) karcinómája a férfiak leggyakoribb tumoros betegsége. Idejében, azaz még a tünetek megmutatkozása előtt felfedezve jól gyógyítható, ezért nagy jelentősége van a szűrővizsgálatoknak.

A *** daganatos megbetegedés *** szövettanilag leggyakrabban adenocarcinoma. Általában ez már rosszindulatú rákos daganat ! A prosztata megbetegedései közül a legsúlyosabb.

A dülmirigy 4 különböző részre ( zónára ) osztható, melyeknek az egyes prosztata betegségek szempontjából van jelentőségük. A prosztatarák az esetek nagy részében, mintegy 66%-ában a prosztata külső, tok körüli területéből, az ún. perifériás zónából indul ki. A gyakoriság szempontjából a többi rész érintettségi sorrendje a következő: átmeneti zóna, centrális zóna, elülső zóna.

A prosztatarák viszonylag gyakori betegség, de a rákos megbetegedések között jóindulatúnak számít. François Mitterand hosszú évekig látta el Franciaország elnöki teendőit, miközben prosztatarák miatt kezelték. A nyugati sajtóban már a 80-s évek elején jelentek meg cikkek Nicole Ceucescu betegségéről, s – mint tudjuk – végül mégsem a prosztatarák okozta halálát.

 

Okok

A betegség pontos oka nem ismert, hátterében több tényező szerepe is kimutatható. A genetikai okokra a halmozott családi előfordulás utal. Az első kromoszóma egyik génjének hibája kedvez a betegség kialakulásának. Az életkor az egyik legfontosabb rizikótényező, a korral nő a kockázat is.

A hormonális okokról sem szabad elfelejtkezni. Annyit már tudnak, hogy a tumor csak tesztoszteron jelenlétében tud kifejlődni és növekedni.

Az étkezési szokások szerepét bizonyítja, hogy a zsíros, rostokban szegény, sok vörös húst tartalmazó étrenden élők veszélyeztetettebbek!

A szexuális aktivitás szerepét is vizsgálják.

 

Tünetek

A prosztatarák a betegség korai stádiumában, amikor még sikerrel meggyógyítható, általában teljesen tünetmentes. A betegségre utaló korai tünetek nincsenek, ezért gyakran már csak az előrehaladott, teljes mértékben nem gyógyítható meg, csak kezelhető esetben figyelhetők meg.

Nemegyszer csak véletlenül, más betegségek, például jóindulatú prosztata-megnagyobbodás műtétet követő szövettani vizsgálatkor derül fény a megbetegedésre.

Ha vannak is tünetek, azok csak a korai stádium után mutatkoznak meg és nem jellemzőek a betegségre. A jóindulatú prosztata megnagyobbodásra jellemző elzáródásos és irritatív tünetek jelentkezhetnek, de sokkal gyorsabban rosszabbodnak, és gyógyszerekre nem vagy csak mérsékelten javulnak.

A prosztatarák további tünetei a szerv tömegének növekedése, a húgycső összenyomása miatt fellépő vizelési panaszok - gyakori vizelés, éjszakai vizelés, vizeletrekedés. Előfordulhatnak a daganatnak a húgycsőbe vagy a húgyhólyagba történő betöréséből adódó tünetek: véres ondó ürítése, vérvizelés, húgycsővérzés. Ha a daganat a környező szövetekbe is behatol, tompa, gáti, keresztcsonttáji, deréktáji fájdalmakat okozhat, illetve a felső húgyutak pangását, tágulatát hozhatja létre.

Előrehaladottabb, áttétes prosztatarák csontfájdalmakat, csonttöréseket, illetve a tumoros megbetegedésekre jellemző általános tüneteket - gyengeségérzést, fogyást, vérszegénységet - okozhatnak. Sokszor a reumásnak tűnő fájdalmak hátterében prosztatarák okozta csontáttétet diagnosztizálnak.

 

Diagnózis

A betegség korai felismerésére az 50 év feletti férfiak rendszeres urológiai vizsgálata ad lehetőséget. A fizikális vizsgálat során az orvos a végbélen keresztül tapintja ki a dülmirigyet (végbélen keresztüli prosztata-tapintás - RDV (rektális digitális vizsgálat). A szövet keménysége, a prosztata egyenetlensége és asszimetriája daganat gyanúját veti fel, amit tűbiopszia elvégzésével tisztáznak. A szövettani eredmény a tumor típusát is megadja, feltéve, ha sikerült megfelelő helyről venni a szövetmintát. Téves negatív eredmény születhet ugyanis, ha a tűbiopsziával nem a jelenlévő, kóros szövetből vettek mintát. E lehetőség kizárására, a pontos diagnózis érdekében ún. transrectalis ultrahang-vizsgálat során a végbélbe vezetett ultrahang szondával segítik a prosztata-biopszia pontosságát, illetve daganat esetén meghatározzák a daganat helyét és kiterjedését.

Vérvétel nyomán meghatározzák a PSA-értéket (PSA=prosztata specifikus antigén, a prosztatadaganat sejtjei az ún. prosztata specifikus antigén -PSA- nevű fehérjét termelnek, ami a beteg véréből már akkor azonosíthatóvá válik, mikor a megbetegedés egyéb módszerekkel még nem diagnosztizálható), ami a korral és a prosztata méretével, illetve a betegség előrehaladottságával változik. 50 éves kor körül 4 ng/ml értékig normális. Katéter-viselés, gyulladás esetén az érték rák jelenléte nélkül is sokkal magasabb lehet, ezért a vizsgálati eredményeket együttes értékelésével állítják föl a pontos diagnózist.

Az általános klinikai, radiológiai és kiegészítő ultrahang-vizsgálatok a beteg általános állapotának megítéléséhez, távoli szervekben elhelyezkedő esetleges áttétek felderítéséhez szükségesek.

Mivel a prosztatarák leggyakrabban a csontokban ad áttétet, a csont-izotóp vizsgálat fontos kiegészítő diagnosztikai vizsgálat mind a gyógykezelés megkezdése előtt, mind a beteg sorsának továbbkövetése során. Radikális műtéti beavatkozás előtt mellkasröntgen vizsgálat is szükséges.

A nyirokcsomó biopszia célja, hogy felderítse a daganatsejteknek a nyirokutakon történő esetleges terjedését. Ez többféle (célzott tűbiopszia, laparoszkópos és nyílt műtéti) technikával történhet. Az eltávolított hengerformájú szövetminták alapos szövettani vizsgálata igazolja a rák jelenlétét.

A diagnózis megállapításakor a beteg további sorsának megítélése (prognózisa), illetve a kezelési terv felállítása szempontjából nagyon fontos annak ismerete, hogy a daganatsejtek túlhaladták-e a prosztata határát (tokját), valamint kimutathatók-e más szervekben is. A prosztatarák megítélésére úgynevezett TNM beosztás szerepel, melyet klinikai szempontból a következő stádiumok szerint alkalmaznak:

1.) I. stádium - nincsenek prosztatarák okozta tünetek. A daganat a prosztatán belül helyezkedik el, és vagy a jóindulatú prosztatanagyobbodás miatt végzett műtétnél, a szövettani vizsgálat során ismerik föl, vagy a magas PSA-érték miatt végzett prosztata-biopszia során diagnosztizálják. A daganatsejtek a prosztatának csak egy vagy néhány területén találhatók.

2.) II. stádium - emelkedett PSA-érték vagy fizikális vizsgálatnál tapintott elváltozás miatt végzett biopszia alkalmával ismerik fel, annak ellenére, hogy a daganatsejtek csak a prosztatán belül találhatók.

3.) III. stádium - a daganatsejtek túlhaladják a prosztata tokját és ráterjedhetnek a környező szervekre (az ondóhólyagot is beszűrhetik).

4.) IV. stádium - a ráksejtek ráterjedhetnek a nyirokcsomókra és/vagy a prosztatától távolabb elhelyezkedő szervekre vagy szövetekre, így a csontokra, májra, tüdőre.

 

Kezelés

A prosztata-daganat kezelése a betegség előrehaladottságától, a beteg korától, általános állapotától, várható életkilátásának idejétől és szándékától függ.

Korán felismert esetben, amikor a daganat a prosztatán belül helyezkedik el, a teljes gyógyulás a prosztata radikális műtéttel történő eltávolításától várható. Ennek során a prosztatát és az ondómirigyeket egészben veszik ki, és a környéki nyirokcsomókat is eltávolítják. Sikeres, időben való elvégzése esetén a beteg teljesen gyógyultnak minősíthető.

A nagy műtéti megterhelésre való tekintettel, jó általános állapotú betegeken végzik, akik várhatóan 10 vagy annál több évet élhetnek.

A műtét nagy felkészültséget igénylő beavatkozás, szövődményként magában rejti a vérvesztés, a későbbi vizelettartási nehézség és merevedési problémák lehetőségét. A férfi intimtorna ezeken a panaszokon sokat segíthet.

A szexuális életet főként a műtéti terápia befolyásolja kedvezőtlenül, ezért ha csak lehet, igyekeznek a beidegzést kímélő technikát választani.

Az elsődleges daganat és a kiújulások kezelésének egyik lehetősége a prosztata besugárzása, amely történhet külső vagy belső sugárforrásból.

A külső sugárforrásból történő besugárzás a műtétnél kevésbé megterhelő, így idősebb, 70 év feletti és nem jó általános állapotú betegeknek ajánlják. Ezzel a módszerrel a daganat eltávolítása nem lehetséges. A besugárzás a prosztata daganatos sejtjeit támadja, de hatással van a környező szövetekre is. A beavatkozás gyógyhatása jó, de későbbi következményei nagyon súlyosak is lehetnek, például a hólyagnak és végbélnek a besugárzás következtében kialakuló gyulladása, mely gyakori vizelést, székelést, csípő érzést okoz. Sajnos e panaszok már nem gyógyíthatók.

A belső sugárforrás lehet a besugárzandó területre behelyezett 50-70 parányi, 4-5 mm hosszú 125-ös jód izotópot tartalmazó kapszula vagy üresen felhelyezett és sugárzó anyaggal később feltöltött csövecske. A sugárforrás felhelyezése rövid, egyórás narkózisban ambulánsan is elvégezhető. Előnye, hogy a tumorsejteket pusztító sugárzást a kezelés néhány hónapos időtartamára úgy tudják adagolni, hogy az közvetlenül a beteg szövetet éri, az egészséges szövetek sokkal kevésbé károsodnak, mint a külső besugárzás esetén.

Előrehaladottabb esetben, amikor nagy valószínűséggel a daganat már elérte a prosztata szélét, a beteg idősebb korú, vagy sebészi és sugárkezelésbe nem egyezik bele, a tesztoszteron-szint csökkentése javasolt. Ezt injekcióval vagy tablettával, esetleg ezek kombinációjával lehet elérni (kémiai kasztráció, antiandrogén vagy teljes androgén-blokád). Hormon rezisztens esetekben, továbbá távoli áttétek mellett a citosztatikus gyógyszeres kezelés (infúzióban és/vagy tablettában) jön szóba.

Hasonló eredmény érhető el a herék eltávolításával (fizikai kasztrációval).

A kezelés megválasztása a beteg korától, általános erőnlététől, valamint a tumor stádiumától függ. A műtéti és belső sugárforrással történő besugárzásos terápiát többnyire 70 évnél fiatalabb betegeknél alkalmazzák.

A betegség követése, a meghatározott időközönként történő kontrollvizsgálat (PSA, RDV) rendkívül fontos, jelezheti ugyanis a betegség aktivizálódását vagy biológiai tulajdonságainak megváltozását, és így időben lehet változtatni a kezelésen.

 

Megelőzés

Minél korábbi stádiumban fedezik fel a prosztata daganatos megbetegedését, annál nagyobb biztonsággal gyógyítható. Ezért különös jelentősége van a legkisebb gyanú esetén is a kivizsgálást követő korai felismerésnek. A prosztatarák gyakoriságára és a korai felismerés jelentőségére való tekintettel ajánlják a rendszeres urológiai ellenőrzést: azoknál, akiknél a családban prosztatarákos megbetegedés előfordult, 45 éves kor felett, a többieknél pedig 50 éves kor felett évente javasolják az időbeli diagnózist lehetővé tevő vizsgálatok elvégzését.

A betegség korai felismerését a fizikális vizsgálat és a daganatos megbetegedések esetén a vérbe kerülő, ún. tumormarkerek kimutatása teszi lehetővé (PSA-vizsgálat).

A prosztata hátsó felszínének a végbél felől történő megtapintása során felismerhetők azok az elváltozások (pl. tömött izolált csomó) melyek daganatos elváltozás gyanúját kelthetik. Mivel a prosztatarák az esetek többségében a perifériás lebenyben képződik, a fizikális vizsgálat alkalmával, kis, egyéb tünetet még nem okozó elváltozások is tapinthatók. A vizsgálat a beteg számára csak csekély kellemetlenséggel jár.

 

Gyógyulási esélyek

A prosztatarák korai felismerés mellett a gyógyítható, illetve jól kezelhető daganatféleségek közé sorolható. A középkorú, tünetmentes férfiak számára a rendszeres urológiai vizsgálaton (szűrésen) való részvétel az egyetlen módja annak, hogy korai, gyógyítható esetek kerüljenek felszínre. Ráadásul a szűrés során más elváltozásokra, egyéb betegségekre is fény derülhet.

A beteg sorsa szempontjából döntő a gondozáson való részvétel, melynek fő eleme a meghatározott időközönként történő kontrollvizsgálat. A PSA-érték változása jelezheti ugyanis a betegség aktivizálódását, esetleges kiújulását vagy biológiai tulajdonságainak megváltozását, mely évek során, jól beállított kezelés mellett is bekövetkezhet. Ilyenkor a kezelési stratégia megváltoztatásával ismét teljes remisszió érhető el.

 
Édesapám esete
 
 

Édesapám esetét csak azért írom le, hogy sokan okoljanak belőle, ugyanakor reményt is sugall.

Papi is, mint minden férfi életében a katonaságon kívül nem járt urológusnál. Tőle is állandóan azt hallottam, hogy az ő fenekébe ne túrkáljon senki. Sajnos tipikus férfi mentalitás de erről már írtam az előzőekben bővebben.

Nos az ő problémája már 50 éves korában jelentkezett. Először nehéz vizelési gondokkal kűzdött, de elbagatelizálta. Pontosan ezt az állapotot 10 évig húzta. Ekkor már kifejezettn fájdalmai voltak, mivel ahúgyhólyagja teljesen lete volt és már csak csöppekben tudott vizelni.

Ekkor a család unszolására én kísértem el az urológiára., nehogy megszökjön...

Nos átesett a rutin vizsgálatokon, manuális vizsgálat, ondó vizsgálat, szövettan, labor, EKG, stb.

Az eredmény lesúlytó volt előrehaladott prosztata rákos volt, azonnali műtétere került sor.

Simán eltávolították a prosztatáját és szépen felépült. Ekkor mondtam is neki, hogy a prosztata egy olyan szerve a férfiaknak, amit egybe ki tudnak emelni és ezzel akár 30 évig is el fog élni, nem fog ebbe a típusú rákban meghalni.

Ez így is ment évekis , kapta a rákra a gyógyszert. És rendszeres vizsgálatokon kellett megjelennie.

Egy ilyen rutin vizsgálaton, sajnos megállapiították az áttétet a heréire. Ez a prosztata műtét után kb. 4 év múlva alakult ki.

Ekkor mind a két heréjét is eltávolítoták. Ez a műtét is sikeres volt és gyoran, szépen felépült.

Itt kell megjegyeznem, hogy ekkor apukám 64 éves volt. És még aktív szexuális életet élt.

Tehát ezt mindazoknak írom, akik esetleg ilyen betegek lennének, abszolút nem befolyásolja a potenciát, csupán utód nemzés nem lehetséges.

Papi 89 éves korában hunyt el, tehát 29 évvel élte túl a rák műtétjét, pontosan úgy, ahogy én megjósoltam neki.

A betegsége mellett rendszeresen sportolt. Természetesen az aggatyán kor hoz még olyan plusz betegségeket ami végülis halálhoz vezet. De így is elmondható, hogy nagyon szép kort élt meg. Isten nyugosztalja!

 
 
Tehát uraim tessék elébe menni a betegségnek és évente ha van rá ok, ha nincs felkeresni egy urológus szakembert. A rák nem válogat a korosztályok között. És ezt azoknak írom akik már fiatal korban szenvedtek pl. prosztat gyulladásban, vagy esetleges megnagyobbodásban, vagy here gondokkal, bizony nem szabad elbagatelizálni, mert nem csak fájdalmas, hanem impotenciához és és sperma termelődés leállással végződhet.
 
 
Bármilyen jellegű problémád van, és elnyertem a bizalmadat, keress meg és segíteni fogok neked.

 

 

+36-06-20-44-77-598

 

Sok szeretettel várom számkijelzéses hívásodat.

Black Cat

 

pszichológus, szexuálpszichológus, szex terapeuta, mentálhigiénikus, életmód tanácsadó

 
 
 
Ugrás a lap tetejére
 
 
 
 
tovább>>>