black cat

 
 
 
tanácsok prosztata betegegnek
 
 
 
 
 

+36-06-20-77-44-598

 

 

A belgyógyász tanácsai

 

 
 

Mivel a prosztata körülveszi a húgycsövet, megnagyobbodás következtében a húgycső beszűkül és a vizelet elfolyása akadályozottá válik. A beteg eleinte csak azt veszi észre, hogy vizelete nehezebben indul, vékonyabb sugárban csordogál, később a vizeletürítés egyre gyakoribbá válik nappal is, de főleg éjszaka, ami többször megzavarja az idősödő férfi álmát. A betegség előrehaladásával a panaszok súlyosbodnak. Hirtelen sürgető, parancsoló vizelési inger jelentkezik, s a beteg a vizeletürítés után sem érzi üresnek hólyagját.

Ugyanis a hólyag nem ürül ki teljesen, a vizelet pang, könnyebben befertöződik és a pangás kőképződésre is hajlamosít.

Mindehhez gyakran társulnak gyulladásos tünetek: fájdalmas, égető érzés vizeléskor – sőt attól függetlenül is – a hólyagtájon az alhasban. Legsúlyosabb esetben a vizelet elakad, s a beteg katéterezésre és műtétre szorul.

A betegek általában meglehetősen későn fordulnak panaszaikkal orvoshoz, rendszerint akkor, amikor a betegség már meglehetősen előrehaladott stádiumban van. Ennek oka egyfajta szégyenlősség, férfiszemérem, másrészt az a téves feltételezés, hogy a betegség a hanyatló férfiasság jele. Pedig ma már több olyan készítmény is rendelkezésre áll, melynek segítségével a panaszok mérsékelhetők, a folyamat lassítható, s ezáltal a műtétet késleltetni, sőt talán elkerülni is lehet.

 
 

A prosztata bántalmak ellen ható legismertebb növények a csalán, a törpefenyő, az afrikai szilva pygeum africanum. A hólyagizomzat tökmagkivonattal erősíthető, a vizeletürítési panaszokra virágpor, pollenkivonat adható. Ezek legtöbbje csökkenti a pangást és méregtelenít és vízhajó is egyben. Tehát a vizelést könnyebbé és intenzívebbé teszik.

A kezelést azonban minél korábban kell elkezdeni. A gyógyszeres kezelésen kívül fontos még a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, (legalább 2 liter /nap), és a hólyag szabályos időközönként történő kiürítése.

 
 
Vizelési panaszok első jelentkezése esetén feltétlenül urológiai kivizsgálás szükséges, a rosszindulatú daganat kizárására. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás ugyan sohasem rákosodik el, a tünetek azonban hasonlók lehetnek. Az előrehaladott betegség kezelése műtéti megoldást igényel. A mai modern műtéti technikák segítségével a betegség még 80 éves kor felett is eredményesen operálható.
 
 

A prosztata gyakori betegségei közé tartozik még a prosztatagyulladás és a prosztatarák. A prosztatagyulladás általában a fiatalabb vagy középkorú férfiak betegsége. Okozhatja bakteriális fertőzés, leggyakrabban azonban ismeretlen eredetű. A beteg kellemetlen fájdalmat érez a gáttájékon, a hímvessző és a végbélnyílás közti területen, néha húgycsőégés, váladékozás jelentkezik.

A tartósan fennálló panaszok a beteget idegessé teszik, s a nemi élet területén előbb-utóbb problémák jelentkezhetnek. A kezelés ún. prosztatakímélő életmódból (kevés ülés, fűszeres ételek és alkohol fogyasztásának kerülése), ülőfürdőkből és – bakteriális fertőzés esetén – antibiotikus kezelésből áll.

 
 

A betegség tünetei hasonlítanak a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tüneteihez, a diagnózis felállítása urológus szakorvos feladata. A korai diagnózis érdekében nagy jelentősége van a szűrővizsgálatoknak. Ma már a prosztatarák vérvizsgálattal is kimutatható, amikor még semmilyen panaszt nem okoz, és igen eredményesen kezelhető.

Itt tanácsolom, hogy évente egyszer mindenki a saját érdekében kérjen egy teljes kivizsgálást házi orvosától aki a megfelelő beutalókkal ellátja. Sajnos hajlamosak vagyunk saját testünket elhanyagolni és valóban csak akkor keressük fel az orvost amikor már nagy baj van.

 
 
 
A dietetikus tanácsai
 

 

 

A prosztata-megbetegedések mindkét formájában ( úgymint jó- és rosszindulatú megbetegedések ) a diéta fontos kiegészítője a tökmagolaj. A patikában megvásárolható kapszula formájában, de napjainkban már étkezési olaj formájában is kapható.
 
 
A jó - és a rosszindulatú megbetegedések eseteiben egyaránt törekedjen a beteg arra, hogy a bevitt energiamennyiség mindig arányban legyen a napi energiaszükséglettel. Kerülje a súlygyarapodást és a súlyveszteséget egyaránt. Tartós fogyás esetén a diétát felnőttek részére előállított tápszerrel kell kiegészíteni, az ideális testsúly megtartásának érdekében.
 
 

* Kerülendő a túlzott állati zsír (disznózsír, kacsazsír) bevitele, ehelyett az étolaj, az olívaolaj ajánlott; a salátákhoz a betegség gyógyításában fontos szerepet játszó tökmagolaj használata ajánlatos.


* Kerülni kell a túlzott húsfogyasztást, és elsősorban a zsírszegény fajtákat (csirkehús, pulykahús, tengeri halhús) ajánlott választani, zsírszegény konyhatechnológiával elkészítve.

Teflonserpenyő, cserépedény, sütőzacskó használatával elkerülhető a különböző káros anyagok bevitele.


* Kerülni kell a sóval és egyéb eljárásokkal tartósított ételeket, helyette inkább mindig friss alapanyagokból házilag elkészített ételeket fogyasszon a prosztatabeteg.


* Fehér kenyér helyett barna kenyeret, teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményeket válasszon. Ezekkel növelheti a napi rostbevitelét is.

 
 


* Fogyassz minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, naponta legalább két alkalommal. Részesítse előnyben a keresztesvirágúakat (kelbimbó, fehér-, vörös- és kelkáposzta, karfiol, brokkoli), ugyanis védőhatású vegyületeket tartalmaznak. Aki érzékeny ezekre a tápanyagokra, annál puffadás jelentkezhet – ő csökkentse az adagokat vagy főzéskor az első vizet öntse le és egy újabban folytassa tovább a főzést.


• Étrendje bőségesen tartalmazzon A-, E- és C-vitamin-tartalmú alapanyagokat. Jelentős mennyiségű A-vitamin található a sárgarépában, a sütőtökben, valamint a többi sötétzöld vagy mély sárga zöldségben és gyümölcsben. E-vitamin a napraforgóolajban, a szójaolajban és a búzacsírában található nagy mennyiségben. A C-vitamin szinte minden friss zöldségben és gyümölcsben megtalálható, különösen a citromban, a narancsban, a kiviben és a grapefruitban.


• Fogyasszon naponta legalább kétszer tej- és tejtermékeket. A zsírszegény készítményeket részesítse előnyben: a 12%-s tejfölt, 1,5%-s tejet, zsírszegény túrót és sajtokat. A kefir és az élőflórás (probiotikus) joghurtok, joghurtitalok jó hatásúak ezekben az esetekben is.


• Igyon naponta legalább 1,5–2 liternek megfelelő folyadékot: ásványvizet, különböző gyógy- és fekete teát, lehetőleg frissen facsart gyümölcslevet. Ízesítőként mesterséges édesítőt használjon, csökkentse a napi cukor mennyiségét. Ne fogyasszon tömény alkoholt, sőt: lehetőleg egyáltalán ne fogyasszon alkoholt.

 

 

 

A szexuálpszichológus tanácsai

 

 

A prosztatával kapcsolatos problémák a korábbi életszakaszban is előfordulhatnak - ezért fontos a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel és a megelőzés -, de megjelenésük érettebb korban jellemző.

Az idősödés folyamata óriási lelki kihívást jelent. A szervezet működése lassul, változik, az idősödő ember egyre gyakrabban tekint vissza, készít mérleget. A számadás természetes, de hordoz magában veszélyeket. Akkor szolgálja a fejlődést, ha segít új célokat, feladatokat találni, nem válik öncéllá és ezen keresztül a depresszió melegágyává. A kiegyensúlyozottság és a derű a testi egészségéhez is nagyban hozzájárul.

Amennyiben azonban egy férfi úgy érzi, hogy teste alsó régióival kapcsolatos panaszai jelentkeznek, legfontosabb teendője az, hogy a gondolat elhessegetése, lekicsinylése és titkolózás helyett nézzen szembe a kényes természetű problémával. Nehéz ezekről a bajokról beszélni, ráadásul e mellé társul a felesleges, hátráltató álszemérem, a férfiasság misztifikálása, melynek káros következményeként az adott szervrendszerhez kapcsolódó legapróbb panasz erős szégyenérzetet és félelmet vált ki a férfiakból.

Egy nőnek nőgyógyászhoz menni sokkal kisebb tabu, mint férfinak urológushoz, vagy andrológushoz fordulni. Márpedig, mint ahogyan minden betegségnél, itt is igaz, hogy a kezdeti panaszok lényegesen jobban enyhíthetők, esetleg visszafordíthatók, mint egy teljességgel kialakult kórkép. Tehát alhasi fájdalom vagy vizeléssel kapcsolatos kellemetlenségeink esetén haladéktalanul forduljunk szakorvoshoz.

A házaséletben jelentkező nehézségeinket szintén nem szabad titokként kezelni, a partnerünk előtti bizalom és nyíltság megelőzheti a félreértéseket, melyek a párkapcsolat megromlásának gyakori okai.

A potencia helyreállítása, visszanyerése érdekében is mindenképp érdemes szakemberhez – andrológushoz - fordulni. Napjainkra az orvostudomány számos olyan eljárás, gyógyszer birtokába került, amely segít visszaszerezni a néha örökre elveszettnek hitt szexuális örömöt.

 

 

Mikor és hogyan alakul ki ez a betegség?

 

 

Pontos keletkezési mechanizmusa nem ismert, de a férfi nemi jelleget hormonálisan meghatározó tesztoszteron egy további alakja hozható összefüggésbe a képződésével. Az életkor előrehaladtával bekövetkező hormonszintváltozások a prosztata mirigyállományának jóindulatú megszaporodását idézik elő. Mivel a feszes tokban lévő mirigy kifelé nem tud terjeszkedni, befelé történő növekedése fokozatosan összenyomja a húgycsövet, ezáltal alakulnak ki a betegségre jellemző tünetek és panaszok.

E probléma már a 48-50 év körüli korosztályokban kifejlődhet, 50 év felett előfordulása 50%-os, míg 80 éves kor felett a gyakorisága már 80%-os. A prosztata tehát körülveszi a húgycsövet, így amikor megnagyobbodik, a mirigyállománya növekszik, egyre jobban összenyomja azt, ezzel szűkítve a vizelet útját.

 

 

Milyen vizsgálatokkal tisztázható a beteg állapota?

 

 

Egyrészt a prosztata végbél felőli tapintásával, másrészt a has, vagy a végbél felől végzett fájdalommentes ultrahangvizsgálattal, harmadrészt a vizeletáramlás mérésével. Utóbbi esetben a beteg egy mérőedénybe természetes úton vizeletet ürít, és ennek mennyiségét és térfogatáramát mérik.

Egyéb betegség ( pl. daganat) kizárása érdekében vérvétel is indokolt lehet. Más speciális vizsgálatok (pl. veseröntgen) csak különleges esetekben szükségesek.

 

 

Hogyan és mikor kezelendő a betegség?

 

 

Ezzel a nem különösebben veszélyes, de igen kellemetlen tünetekkel járó betegséggel nem szükséges együtt élni, hiszen az jól kezelhető, illetve bizonyos életmódbeli szabályok betartásával és gyógyhatású készítmények alkalmazásával kialakulásának ideje időben kitolható.

Enyhébb panaszok esetén a tünetek életmódbeli változtatásokkal ( fűszerszegény étrend betartása, alápárnázott ülés, alkoholfogyasztás kerülése ) is csökkenthetők.

 

Ajánlott továbbá az igen jó hatásfokú és mellékhatások nélküli gyógyhatású készítmények fogyasztása. Többek között a tökmagolaj pozitív hatását, a népgyógyászati tapasztalatokon alapuló megfigyeléseket számtalan klinikai vizsgálat is igazolta.

Súlyosabb panaszok, vizelet-visszamaradás, vérzés, szövődmények, hólyagkő esetén műtéti megoldás válhat szükségessé.

 

 

Figyeld meg önmagad

 

 

A prosztatarák a férfiakat sújtó daganatos betegségek közül a harmadik leggyakoribb halálok. Magyarországon évente mintegy 2700-al növekszik a diagnosztizált esetek száma.

A prosztatarák az idősebb férfiak betegsége, 50 évesnél fiatalabb korúakban ritkán fordul elő. Előfordulásának gyakorisága a korral nő, a gyakorisági csúcsot 75. életévben éri el.

A rendszeres urológiai szűrés 50 éves kor felett mindenképp indokolt, továbbá figyelni kell azokra a tünetekre, amelyek jelezhetik a betegség előfordulását. Számos olyan rizikófaktor van, amely növeli a betegségre való hajlamot.

Elsősorban azoknál jelentkezik jelentős hajlam a betegségre, akiknek a felmenői között előfordult már hasonló eset, de a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és az elhízás is növeli a prosztatarák kialakulásának valószínűségét.

A gyakori, vagy éppen a nehézkes, a fájdalommal járó vizelés, vagy a gyenge vizeletsugár mind olyan jel, amely észlelésekor érdemes szakemberhez fordulni. Ma már - különösen korai stádiumban - a betegség megfelelő kemoterápiával jól kezelhető, gyógyítható.

 

szeretettel várom számkijelzéses hívásodat


+36-06-20-77-44-598

Black Cat


pszichológus, szexuálpszichológus, szex terapeuta, mentálhigiénikus, életmód tanácsadó

 

Ugrás a lap tetejére

 

 

tovább>>>